Nevýchovný blog

NovéKdyž miminko pláče: Neumím ho utišit. Co s tím?

„Zase se vzbudil? Vždyť je teprve devět večer!“ hudruju na chůvičku, která se divoce rozbliká. Jako každý večer touhle dobou. Náš skoro 9měsíční syn přes den nepláče skoro vůbec, ale v noci se budí a brečí pořád. Už několik měsíců. Jak dlouho se dá tohle plakací psycho vydržet? A můžu za to já?

Číst dál


+ AudioJak zabavit svoje dítě aneb Já se nudím!

Taky pořád dětem organizujete nějaký program, vymýšlíte zábavu, vozíte je na kroužky a všemožné dětské akce… a pak vás ta věta stejně dostane? „Mamí, tatí, já se nudím!“ Co teď? Máme tip, poslechněte si :) 99 nápadů, jak zabavit děti doma, ale nečekejte. Koukneme na dětskou nudu z úplně jiného pohledu.

Spustit audio


+ AudioJak dětem nastavit hranice, které budou respektovat?

„A dost, jsem řekla!“ Dáte dítěti jasnou hranici, ale platí to na něj asi tak minutu? Nebo dokonce vůbec? Tak neztrácejte dál čas autoritativními hláškami (které rodičovskou autoritu spíš podrývají) a místo nich otočte pozornost dovnitř.

Spustit audio


+ AudioProč nás děti neposlouchají

Mluvíte, vysvětlujete, opakujete do zblbnutí, a dítě nic?

Stojíte vedle něj, mluvíte na něj, ale vypadá, že vás vůbec nevnímá? Říkáte mu něco pětkrát, zopakujete mu to pošesté, ale jak když vás neslyší? Sedí si na uších, nebo co? Tak zapněte uši vy a poslouchejte, kde může být trabl :)

Spustit audio


+ AudioVzdor, vztek, emoce: Jak to s dětmi ustát a neselhat?

Rozhovor s Katkou Královou na rádiu Wave

Období vzdoru. Vztekání. Konflikty. „Ošklivé“ věty jako: „Mami, nemám tě rád!“ Proč vám to dítě říká? Jak na to reagovat? Může prožívat nenávist? A co když nějakou vypjatou situaci s dítětem nezvládnete? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio


Jak správně vychovávat? Falešný respekt k dítěti podráží rodičům nohy

„Je rozdíl mezi skutečným respektem a pseudorespektem, který se v moderní výchově rozbujel. Hranice jsou pro dítě důležité, ale nemůžou to být jen slova. Mým úkolem jako rodiče je stát se takovým člověkem, kterému dítě touží naslouchat.“ Přečtěte si celý velký rozhovor s Katkou Královou, autorkou Nevýchovy, který vám pomůže prokouknout časté výchovné omyly a ukáže, jak zlepšit vztah s dětmi.

Číst dál


+ AudioDítě se vzteká a pláče: Chcete ho rychle uklidnit?

Důležité je vztek nepotlačit, ale naučit se s ním zacházet. Zjistěte proč v rozhovoru s Katkou Královou

Jaké chyby děláme při výchově nejčastěji? Existuje nevychovatelné dítě? Jak zacházet se vztekem? A co když se dítě vzteká kvůli něčemu, co mu nemůžu dát? „I děti někdy musí prožít, že některé věci nemůžou mít,“ říká Katka v rozhovoru, věnovaném dětským emocím, ale i dalším otázkám současné výchovy.

Spustit audio


+ AudioSrovnáváte svoje dítě s ostatními? Možná pak bude horší

Ach jo, ta Petra se má, Máťa je takovej pohodovej, a já s Fílou mám věčně problémy. Ach jo, ségry Kubík šel do školky bez problémů, a naše Zuza každý ráno brečí. Naše Ája ještě nesedí a Jitky Ema už dávno. Jako já vim, že to nejde brát podle tabulek, ale… ach jo. Trápíte se občas, že vaše dítě v něčem není jako ty druhé? Který rodič ne, že. A víte, jak tohle srovnávání působí na děti?

Číst dál


+ Audio9 tajných rodičovských neřestí, které si přiznat + 1 dobré předsevzetí do nového roku

Jste rodič vzorňák? A jste pro svoje děti důvěryhodnou autoritou? Hned zjistíte. A uvidíte, jak jednoduše posílit svoji rodičovskou pozici, aby vám děti mohly věřit a braly vaše slovo vážně. Nejdřív ale vteřinku počítejte: Kolik z těchhle 9 tajných neřestí rodičů máte taky?

Číst dál


+ AudioJeden rodičovský omyl, který udělá z dítěte hajzlíka. Můžeme ho napravit?

Asi každý rodič někdy ujede a udělá chybu. Kdo tvrdí, že ne, musí mít svatozář, nejde být neomylný. Některé omyly se ale stanou úplně zbytečně. A vy si je pak sto let vyčítáte. Znáte ten kousavý pocit? Že jste to nezvládli, měli jste se zachovat jinak a už to nejde vzít zpátky? Tak to pojďte zastavit.

Číst dál


+ AudioJak pomoct dětem k odvaze, když se něčeho bojí a netroufají si

Místo marného hecování „dělej, polez, neboj, skoč“ zkuste 3 krůčky, které dítě podpoří

„Neboj, to zvládneš, jsi velká holka, tak šup, jsi přece chlapák, nebuď poseroutka.“ Podobně se rodiče většinou snaží děti povzbudit, když si do něčeho netroufají. Třeba na klouzačku, do vody, na lyže, nebo si samy koupit zmrzku. Tak rádi bychom, aby se odvážily. A přitom je nechtíc srážíme. Koukněte čím.

Číst dál


+ AudioChybí dnes dětem empatie?

A můžou se ji od nás dospělých naučit?

Citlivost k druhým, laskavost, soucítění, umí to vůbec naše děti? Přečtěte si 3 příběhy dětské vlídnosti, leccos vám k tomu napoví. Možná vás ale přitom napadne úplně jiná otázka: A co my dospělí? Předáváme jim tyhle hodnoty?

Číst dál


Jakou autoritu dítě potřebuje, aby vás chtělo poslouchat

Všude dneska slyšíte o Nevýchově. Něco vám na tom ladí, něco ne, a přemýšlíte, jak vlastně ty parťácké děti dopadnou? Budou nezvladatelné a budou mít jednou problémy ve škole? Nebo se z nich stanou předčasně dospělí, když je rodič bere jako sobě rovné? A co rodiče, budou mít vůbec nějakou autoritu? Mrkněte na rozhovor s Katkou, dostanete v něm odpověď. Na konci najdete i ukázku Nevýchovného přístupu ve 3 konkrétních situacích s dětmi. Sami ucítíte, jestli Nevýchova je cesta i pro vás.

Číst dál


+ AudioKdyž máma selže: Chci tu být pro své dítě. Ale jsem nervní a protivná. Co teď?

Toužíte být trpělivá, milující maminka, snažíte se, jak nejvíc umíte. Ale někdy to nejde. Někdy to nedokážete, celý den mazlit, vysvětlovat, chápat. Vstát 5x za noc a hladit, tulit, utěšovat. Místo toho jste nervní, dítě vás vytáčí, jste na něj protivná. Co? Děje se vám to? Tak tady je první pomoc. Pro všechny nervní mámy (nebo i táty), co ztrácí trpělivost a jsou ze sebe zoufalé.

Číst dál


Proč vaše batole nechápe slovo Nesmíš! a kdy vás začne poslouchat

Ne, Šimonku, to nemůžeš. Nedělej to. To nesmíš. Nejspíš tyhle první výchovné věty dobře znáte. Jakmile už to není jen vrnící miminko, začne lézt po bytě a na všechno se sápat, můžete mu je říkat pořád dokola. Jenomže mrňousek na ně moc neslyší. A jeho vynalézavost se každým dnem stupňuje. Nevíte, jak ho naučit poslouchat? Máme pro vás 2 jednoduché tipy, které vám pomůžou se s vaším batolákem v klidu domluvit.

Číst dál


Skrytá tvář pochvaly: Co dětem škodí víc? Chválit, nebo nechválit?

Jsem si vědoma, že tímhle tématem rýpnu do vosího hnízda. Neznám totiž v naší zeměpisné šířce nikoho, kdo by svému dítěti aspoň sem tam neřekl: Jde ti to pěkně, šikulka! Nebo: Teda ty jsi fakt borec, jak parádně jezdíš na tom kole. Chválení vypadá přirozeně a hezky, že? Navíc děti motivuje – myslí si spousta rodičů. Ale co když je to jeden z největších omylů výchovy? Koukněte, co taková pochvala ve skutečnosti znamená.

Číst dál


+ AudioProč nechránit dítě před smutkem

Chcete dítě před smutkem ochránit? Radši mu řeknete, že Píďa spinká, když vám umře křeček? Nebo mu zatajíte, že jste rozdrbaného plyšáka hodili do koše, a když si na něj vzpomene, řeknete, že už ho asi nemáte, nebo si vymyslíte nějakou báchorku o tom, že šel do světa? A co když je milosrdná lež nechrání, ale připravuje o důležitou schopnost do života?

Číst dál


+ AudioKdyž se dítě sekne a respektující přístupy selhávají: Co s ním?

Taky vám děti občas kazí plány a komplikují situaci? Zaseknou se, když se to nejmíň hodí. Nechtějí třeba na výletě jít dál. Odmítají sebou hodit, když spěcháte. Řeší brouky u cesty, když za 5 minut zavírá školka. Znáte to? A taky z toho někdy už rostete? Tak tenhle článek je pro vás :)

Číst dál


+ AudioTabu ve výchově: Dětem to neříkejte, prosím vás

Tenhle článek je malá exkurze do světa našich dětí. Do míst, kam se nám rodičům většinou moc nechce :) A tak vás možná trochu překvapí. Nebo vás začne štvát a budete mít nutkání ho zavřít. Ale zkuste prosím dočíst do konce. Můžete si z něj odnést nezapomenutelný prožitek, který vám ve vztahu s dětmi pomůže.

Číst dál


+ Audio7 situací, kdy děti prudí: Chcete po nich, aby se chovaly správně? Mrkněte, jak jste na tom vy ;)

Pár běžných situací ze života s námi dětmi. Asi je znáte, mamko, taťko. Ale znáte je i z druhé strany? Víte, šmírujeme vás. Na ulici, na pískovišti, cestou… My děti vás prostě máme pořád na očích. A snažíme se chovat správně. Úplně jako vy. Dívejte. A jestli chcete naše chování změnit, začněte tady.

Číst dál


Když děti ve školce zlobí: Zákazy a tresty nic neřeší

Opakovat dětem stokrát, jak se mají chovat a co nemají dělat, je často jen marná snaha. Víte proč?

Tenhle článek vznikl jako okénko do (Ne)výchovné komunikace pro učitele mateřských škol. Stejné strategie ale používají i rodiče. A stejně tak se s dětmi dostávají do slepé uličky věčného opakování, okřikování, zakazování… ve kterém se necítí dobře. Tak ať tu i vy najdete první vodítko, jak to změnit. Aby vás děti přestaly zlobit a začaly spolupracovat.

Číst dál


+ AudioJsem na mateřské. A nechci být mámou. Aspoň dneska ne

Chrníš jako andílek, konečně. Musím ještě sklidit po večeři, roztřídit prádlo a přemáchnout ty politý punčocháče. A dneska nějak nevím, kde začít. Aspoň posbírám ty počmáraný papíry, co se tu všude válí. Chtělas před spaním ještě nakreslit mašinku. A mně už se vůbec nechtělo… Taky se vám už nechce? Tak si nenechte utéct těchhle 5 minut pro sebe a čtěte.

Číst dál


+ AudioTichý vrah dětského sebevědomí: Nálepka. Myslíte, že vaše dítě ji nemá?

Chceme dítě odvážné, šikovné, bystré. Hlavně ať nemá nízké sebevědomí. Ať v životě uspěje. Ať se dokáže prosadit. Je to tak? Ale víte, čím ho o sebevědomí denně okrádáme? Většinou aniž bychom tušili? Jsou to zdánlivě úplně nevinné situace. Třeba jako tahle.

Číst dál


+ AudioMáma a já: Neshodneme se na výchově

3 vzkazy mámě, které před ní neskrývat. Přečtěte si je dřív, než se spolu zase pohádáte o nočník.

Nebudu jako moje máma. Věta, kterou jsme si každý řekli snad tisíckrát. Když nás štvalo, že nás honí do úklidu. Když se zlobila, co jsme to zase vyvedli a že jsme si neumyli ruce. Nebo když nám nechtěla dovolit noční pařbu s kamarádkou. Pamatujete si na to? A pak se nám narodí děti a nestačíme se divit.

Číst dál


+ AudioJak vyhrát boj s nosní odsávačkou: Nemusí to být mučení

„Vztekání, kopání, řev... to dělají všechny děti u odsávání.“ Ale vaše děťátko nemusí. Zjistěte, jak na to.

Vaše dítě má rýmu a vy mu chcete ulevit. Pořídíte tu nejlepší odsávačku hlenů, kterou vám doporučili, nejlíp tu na vysavač, a jdete na to. Ale dítě pláče, nechce, brání se. A vám je z toho pomalu taky do breku. Co teď? Máme pro vás tip, jak to spolu zvládnout. Abyste na něm nemuseli ležet a trápit se s odsávačkou do 3 let.

Číst dál


+ AudioCo umí 3leté dítě: Talent, který jsem objevila
až díky viróze

Nemá ho vaše dítě taky?

Nedávno jsem dostala virózu. Takovou tu, kdy vás bolí celý člověk a ani se nehnete. A Jája byla doma se mnou. 3leté dítě, které má plno energie a potřebuje vás. A občas taky neposlouchá. To zase bude. Jak ji zabavit? No a pak jsem koukala jak blázen, co tříleté dítě dokáže. Málem bych si toho nevšimla.

Číst dál


+ AudioNezvladatelné dítě: Jak k němu najít cestu? Nepřeslechněte jeho volání

Náročné dítě. V naštvání se mu říká spratek, sígr, hajzlík. Jestli takové máte doma nebo ve třídě a někdy už nevíte kudy kam, příběh Ondry, nadaného kluka s ADHD, vás navede. Jeho paní učitelce pomohly 4 věci, aby to s Ondrou zvládla. Tady je najdete. Ale na začátku bylo srdce. To, které bije i ve vás a touží rozumět.

Číst dál


+ AudioTrapasy s dětmi: Jak z nich vybruslit a ještě se přiučit 2 užitečné věci

„Mami, proč je ta paní tak tlustá?“ zazní na celou tramvaj. Postarší paní při těle se otočí. Asi tříletá holčička s nevinným výrazem se dívá směrem k ní. A maminka, co drží holčičku za ruku, chudák celá rudne. Co vlastně dítěti říct v takhle trapnou chvilku? A je ten trapas spíš k pousmání, nebo se z něj můžeme něco důležitého naučit?

Číst dál


+ AudioCo znamená respekt ve výchově. Máte ho?

Katka Králová a Hanka Havrilcová z Nevýchovy na besedě s rodiči v Montessori škole

O respektu se mezi rodiči hodně mluví, ale co to je? A jestli doteď ve výchově chyběl – není už na něj pozdě? Co když chci dítě respektovat, a pak přijde moment, kdy vybouchnu. Jde s tím něco dělat? A můžu s respektem zvládnout i kritickou situaci, třeba u doktora? Pojďte si na to s námi odpovědět.

Spustit video


+ Audio10 věcí, které bych udělala jinak, kdybych tě mohla znovu vychovat

Kdybys byla znovu malá, holčičko moje, pár věcí bych udělala jinak. Víš proč? Jak tu teď ležím po operaci a myslím na tebe, jestli to doma s tátou zvládáš, napadlo mě, že možná nejsi příšerná puberťačka, která mi přerostla přes hlavu. Jen moje dokonalá kopie.

Číst dál


+ Audio3 tipy, jak vychovat spokojené dítě a nevyhořet

Asi každá máma s tátou toho má občas nad hlavu. Jenomže dítě nejde na pár dní vypnout a dát si pauzu. Musíte prostě fungovat, zařídit denně spoustu věcí a být tu pro něj. Ale co když vám pomalu dochází baterky a – i když svoje dítě milujete – nejradši byste tu výchovu na chvíli pověsili na hřebík? Zatnout zuby? Moc to nejde, že? Tak zkuste tyhle 3 věci.

Číst dál


+ AudioCo platí na zlobivé dítě: Mikuláš

Na tenhle mikulášský večer hned tak nezapomenu. A malá Andulka, co si neuklízí pokojíček a trochu doma zlobí se vstáváním, ta asi taky ne. Mikuláš, jako správná „nebeská“ páka na naše zlobidla, jí trochu promluvil do duše. A samozřejmě nadělil balíček dobrot. Hezká tradice, řeknete si, děti si to užijou. Nebýt té malé nehody. Mrkněte, než přijde Mikuláš.

Číst dál


+ AudioProč dítě lže

Bolavé tajnosti, které vám děti neřeknou. A místo toho si radši vymýšlejí

„No co je, jsi nějaká zaražená.“
„Nic, mami, fakt.“
Jenom se ti strašně bojím říct pravdu. Chtěla jsem zkusit cigaretu, víš. A propálila jsem deku. Vlastně bych se ti strašně chtěla přiznat, stejně na to přijdeš, ale mám strach…

Číst dál


+ AudioKdyž dítě neposlouchá: Jak mu říct NE, aby na něj slyšelo a nezačalo na vás zkoušet habaďůry

Řeknete dětem stokrát za den Ne! Nesahej na to, nelez tam, nestrkej to do pusy… a máte pocit, že to vůbec nechápou a je to tak trochu marná snaha? Nebo to chápou moc dobře, ale zkouší, co vy na to? Možná jo. Jestli používáte některé ze čtyř rodičovských Ne, která nefungují. To ale neznamená, že říct dítěti Ne je špatně. Pojďte si na to posvítit.

Číst dál


+ AudioKdyž se ti vytoužené mateřství změní v každodenní zápas, ve kterém prohráváš

„Když jsem měla bříško a modlila se, abys byla v pořádku, myslela jsem, že budem lítat spolu, až se narodíš. Takovou radost jsem si malovala, až budu mít tu vytouženou holčičku. A teď jsi tady a já lítám akorát s hadrem a hubuju, když rozleješ pití.“ To je příběh Báry a malé Páji. Pomůže vám se na moment zastavit v dennodenním kolotoči a znovu se nadechnout.

Číst dál


+ AudioJedna otázka, která pomůže, když nevíte „jak na dítě“

Tenhle příběh možná taky znáte: „Mami, já nemůžu,“ pípne Majda (3) u schodů. A nahoru to mají tři patra. Už zase, zase si vymejšlí. „Ale jo, Májinko, pojď, to dáme,“ zkusí ji mamka po dobrém vyhecovat. A pak vyzkouší ještě sedm dalších způsobů, jak ji nahoru dostat. Nakonec ji vleče jak tašku s nákupem a pění. Jak teda na ni, když jí nechcete dát rovnou jednu přes p*del?

Číst dál


+ AudioBýt ten druhý: Když si nejdůležitější člověk v tvém životě přivede domů novou lásku

Situace, která s jistotou zabíjí vztahy (i ty sourozenecké)?

„Víš, zlato, mám tě tak moc rád, že jsem se rozhodl pořídit si ještě jednu takovou prima kočku. Za pár dní přijede a bude tu s námi bydlet. Byl bych moc rád, kdybys na ni byla hodná, aby se tu cítila dobře – bude spát s námi v ložnici, dáme jí tam novou postel, jo?“ Cože?? To je nějaká bláznivá hra? Ne, docela běžná situace v mnoha rodinách...

Číst dál


+ AudioVyznání mámy

Byla jednou jedna máma. Za svoje dítě by dýchala. Jenomže pak se jednoho dne nemohla ani nadechnout…

Někdy to bolí, viď, uvědomit si, co všechno šlo udělat jinak. Nebo ohlídnout se zpátky za zpackaným ránem, kdy jste pospíchaly do školky a malá zas kňučela a zdržovala, nechtěla se nechat česat, až jsi ji plácla hřebenem a pak jsi ji uřvanou táhla z bytu, abyste to stihly...

Spustit audio


+ AudioDěkuju, mami, žes mě vychovala. Já to ale chci dělat jinak

Dlouho jsem myslela, že mi máma kecá do výchovy

Že úplně čeká na to, až Klárka spustí svůj ječák nebo hodí sušenkou po zemi (ano, tou sušenkou, kterou jsem jí já nechtěla dovolit), aby se mohla vědoucně podívat a prohlásit něco o rozmazleném dítěti. Teprve před pár dny jsem přišla na to, co tím doopravdy sleduje.

Číst dál


+ AudioPláč ve školce: Ráno mi v šatně pláče. Nemůže si zvyknout. Co by pomohlo?

Ze školek se po ránu ozývá pláč prťavých nováčků, kteří se zatím nerozkoukali, za dveřmi v sobě dusí slzy jejich mámy a tátové, a paní učitelky (a někdy i rodiče těch „otrkaných“) v dobré víře radí:
„Nechte ho tu a běžte, zvykne si.“ Jenže vám v tom nějak není dobře…

Číst dál


+ AudioŠestinedělí: Nic nezvládám. Selhání, nebo normální realita?

Budu hned po porodu cvičit, chodit upravená, zdravě jíst, říkala sis. A teď?

Už zase hodinu kojíš přišpendlená na gauči a přemýšlíš, jak se zvednout, abys to svoje dítě nevzbudila. Zatím je to tak 20 : 80. Neúspěch zaručen. A když už se ti to náhodou povede a ty ho na chvíli odložíš do postýlky, tak z toho náhlýho pocitu svobody chytneš úplnou paniku. Ježiši, honem! Počkat, co jsem to chtěla?! Vyčůrat! Jo, jasně!

Číst dál


+ Audio Mluvím čínsky, nebo co?? Jak začít, aby děti poslouchaly

Taky vám přijde, že na ty děti snad mluvíte čínsky? Nebo že jsou z Marsu? Můžete jim to opakovat stokrát, stejně neposlechnou...

„Jely jsme s Bárou (3) autobusem od babičky. Jednou za sto let v autobusua stihla cestou pokopat pána, rozlít pitíčko a při vystupování zprudit celej autobus tím svým ječákem,“ začíná tenhle článek. Jenže se nám za moment „zvrhne“ do rodičovské čínštiny, sledujte. A počítejte si při čtení body :)

Číst dál


+ AudioJakou největší chybu může rodič udělat

Tolik ideálů a upřímných rodičovských odhodlání neudělat stejné chyby…

… které vidíme všude kolem, než se nám narodí naše vlastní. A pak je najednou tady a je to fičák. Jedna nepředvídatelná situace za druhou, pocity, které fakt naplánovat nešlo... a už se vezem. Jenomže jednoho dne se přistihneme.

Číst dál


V lásce jsi jednička

Naléhavá zpráva pro rodiče. Zvlášť pro ty, co dneska ještě neměli ani minutku pro sebe ;)

Připravíme dětem snídani, sotva ráno otevřou oči, utřeme stůl, umyjeme pusu a pak si hrajeme, povídáme, blbneme, převlíkáme, vymýšlíme program, vodíme na kroužky, vyprávíme, vysvětlujeme, čteme pohádky, chystáme věci do školy… od rána do večera se prostě staráme. Samozřejmost, říkáte si? A máte teď půl minuty? Tak koukněte.

Číst dál


+ AudioNástup do školky: Dát dětem na cestu to nejdůležitější

Nějak rychle to uteklo. Nedávno to bylo vaše miminko a letos už řešíte školku. Doufali jste, že vás vezmou. Jenže jak se to blíží, najednou vám hlavou běží stovky otázek. Máte strach, jak to vaše dítě zvládne? Naučili jste ho všechno, co je potřeba?

Číst dál


+ AudioPo hřištích běhají malé zagorky a hérečky. Máte je doma taky?

V parném letním počasí každoročně dochází k přemnožení dvou speciálních živočišných druhů: héreček a zagorek. Už jste je taky letos potkali? Nebojte, setkání s nimi není nakažlivé ani nebezpečné – naopak. Může nás přiučit něco cenného i o vlastní drobotině. Třeba jak přemoct dětskou stydlivost nebo vztek.

Číst dál


+ AudioCo vám zubař o čištění zoubků neřekl

Jak na to, aby se dětem nezkazily stoličky ani vztah s mámou a tátou

Zase ty zuby… „Musíš si čistit zoubky, jinak ti je vezme zoubková víla!“ „Když si je nebudeš čistit, budeš je mít černý!“ Zkoušíte to na něj horem dolem, a dítě pořád nic? Protestuje, neotevře pusu – a vy už jste z toho zoufalí? Existuje jednoduchý způsob, jak na to. A nepůjde jen o zuby. Naše čistící strategie se totiž z koupelen nenápadně šíří dál.

Číst dál


+ AudioJá na to nemám, být dobrá máma

Zakázané myšlenky, které jsem si dlouho netroufla říct nahlas

Být mámou je přece to nejvíc, co může ženskou potkat. Jenomže někdy je ta realita jiná, než jsem si malovala... Bolí mě břicho a v puse mám úplně sucho. Chci otevřít oči, ale nejde to. Světlo mě v nich řeže jako písek. Příšerně tu páchne dezinfekce. Ležím na JIPce. Po císaři.

Číst dál


+ AudioVztekání v obchoďáku: Objevte první pomoc mezi regály

Přicházejí záchvaty vzteku zničehonic? Mrkněte v pátek odpoledne do Ikey. A pak je zkuste dvěma kroky zastavit.

Někdy to vypadá, že se dítě vzteká zničehonic a naschvál prudí. Proč to dělá? A nejde mu nějak normálně říct, aby to nedělalo? Zkuste tuhle první pomoc. Ale nejdřív se na to pojďte podívat i z druhé strany: Znáte to, když nakupujete se svou mámou? „Mamka už je starší, unavenější, někdy chvíli trvá, než se domluvíme, a každou chvilku ji něco naštve.“

Číst dál


+ AudioKdyž odchody jsou horor: Jak to batole dostat z domu

Protestuje, zdrhá, naháníte ho? 2 tipy, jak s dětmi odcházet v klidu

Někam se vypravit, to je u nás vždycky na dlouho. Minule jsme odcházeli tak, že jsem byla naštvaná a křičela jsem, a Kubík taky. A co teprve ten stres, když potřebujeme být včas u doktorky… Máte podobnou zkušenost? Tyhle 2 věci vám můžou pomoct ke klidnějším (i rychlejším :) odchodům.

Číst dál


+ AudioSešívaná rodina: Když vám do života vpadne dítě z prvního manželství

Žijete podobný příběh?

Ema má mámu a tátu. Táta měl ženu. Tak Ema měla macechu. Macecha píše Emě dopis. Co všechno chtěla macecha několik let říct a našla odvahu až teď? (Možná v tom najdete odpověď, proč to s nevlastními dětmi někdy drhne…)

Číst dál


+ AudioJak pofoukat bebí, aby z dětí nevyrostli uplakánci ani bezcitní tvrďáci

Na co jsem přišla o bolesti dětí i dospěláků

„Tak co, už ti spadnul z postele?“ Tuhle otázku jsem slyšela dokonce několikrát, když byl můj synek teprve slintací žoužel.
„Ne, proč proboha?“ děsila jsem se.
Jenže pak mu jednou stál v cestě gauč. A já díky němu pochopila, že svému dítěti vlastně vůbec nedůvěřuju, když mu foukám bebíčko.

Číst dál


3 pasti respektující výchovy, které vás připravují o respekt

Snažíte se děti respektovat, ale nevracejí vám to? Možná jste uvízli v jedné z nich

S respektujícím přístupem v zásadě souzníte, ale s vaším dítětem to moc nejde? Nebere vás vážně? Nechce se s vámi domlouvat? Nebo vám dokonce začíná skákat po hlavě? Možná jste se chytli hned do první pasti. Jmenuje se: Dítě na koni. Pojďte si na ni posvítit.

Číst dál


+ Audio Období vzdoru: Už dorazilo?

Moje dítě se vzteká desetkrát za den!

„Mimino, to je ještě v pohodě. Počkej období vzdoru, to je teprve peklo,“ strašili mě. Ze všech stran. Tak jsem napjatě vyhlížela, kdy to udeří. Synovi byly nedávno 2 roky. A tohle je zatím výsledek mého pozorování: Mámovská zkušenost a jiný pohled na období vzdoru, který vám může doma ulevit.

Číst dál


Rozcapené dítě? „Tohle na mě nezkoušej!“

Co se vám dítě snaží říct, když to vypadá, že si vymýšlí

To moje dítě se chová hrozně. Dělá scény kvůli prkotinám. Všechno musí mít. Znáte to? Stačí málo, aby se nám rozsvítila varovná kontrolka: bacha, roste z něho sobec! Nebo vztekloun, hamoun, rozmazlenec… Ale co když si někdy jenom špatně rozumíme? A rozcapené scéně by šlo předejít?

Číst dál


+ AudioJe lepší šátek, nebo kočárek?

Jak jsem našla specialistu, který tohle dilema rozseknul P.S. Je „k sežrání“ a konzultuje zdarma :)

Máte kolem sebe pár zapřisáhlých kočárkářů nebo šátkovacích nadšenců? Tak to jste si možná vyslechli dobře míněné: „Radši ho v tom šátku nenechávej moc dlouho, ať si nezkřiví záda“ anebo naopak: „Kočárek, jo? To mu tam není smutno?“ A řešíte, co je pro miminko nejlepší… Je tu jeden odborník, který spor šátek vs. kočárek spolehlivě rozřeší...

Číst dál


Kdy se děti začínají vztekat a jak na to reagovat

…abyste mezi sebou nestavěli zeď

…my se šly ale naštěstí k doktorce jen na něčem domluvit a v čekárně pohoda. Dcerka (2) si hrála s tučňáky a nepotřebovala mě. A tak jsem zasněně pozorovala miminko, které mi ji připomínalo. Taky holčička. Měla bodýčko s nápisem I love You, mum (miluju tě, mami). Mohlo jí být tak 6–7 měsíců. A mluvila se svou mámou.

Číst dál


+ Audio„Pojď už, jdeme domů!“ Řev. Nedostanete ho ze hřiště?

Jak odejít z hřiště nebo herničky bez řevu a dohadování

„Broučku, pojď, už musíme jít.“
(Prosím, ať to aspoň jednou jde bez řevu.)
Dítě si dál patlá bábovičku z bláta. Zářivě se na vás usměje. Hele, jak mi to jde! „Zlato, pojď, doma nás čeká oběd a pak se na chvilku vyspinkáš.“ Berete mu lopatičku. Nechce ji pustit a začíná natahovat. To se fakt nedá nikdy odejít v klidu?

Číst dál


+ AudioNo jak se říká, neumíš pozdravit?

O kouzelných slovech, bonsajích, usměvavých sousedkách… a jak dítě naučit „děkuju“

„Jak se říká? Neslyšela jsem kouzelný slovíčko!“
„Tak pozdrav přece. Šup!“
„Ty po mně něco chceš? Neslyšim…?“
To jsou nervy, když dítě nezdraví, neprosí a neděkuje, co?

Číst dál


+ AudioTušíte, jak moc ve skutečnosti bolí rozbité kolínko?

aneb Jedno nedorozumění na hřišti, ze kterého jsem
se ještě dlouho oklepávala

Asi čtyřletá tmavovlasá holčička v růžové mikině sedí na jednom pražském hřišti na lavičce a pláče. Někdo by řekl, že přímo řve jako tygr. A její maminka jí pořád opakuje tohle: „Nebreč! Nic se ti nestalo!“ Ale ono se stalo. A mně došlo, jak málo tohle „utěšování“ funguje. Jenže co mám vlastně místo toho říkat?

Číst dál


Co je a není Nevýchova (a jak to poznáte)

Tenhle článek je spíš pro „pokročilé Nevýchovné“.
Ale klidně si ho přečtěte taky ;)

Dvě mámy, dvě hřiště, dvě různé situace. Ve skutečnosti na chlup stejné, ale možná to není na první pohled znát. Jak se podle vás měly maminky zachovat? A jak byste reagovali vy? Bylo by to správně podle Nevýchovy?

Číst dál


Už nemůžu! Zlobí, neposlouchá... vyroste z toho někdy?

Naděje pro rodiče malých rarachů: lektvar proti zlobení ve 3 krocích

„Hele, mít tříleťáka je prostě mazec,“ říká Bára. Sešly se s Karolínou konečně na kafe. „Vím, že na to má věk a je to kluk a všechno, ale ten Tom prostě pořád tak zlobí, kdo to má vydržet?“ Jestli se to na vás taky sype a už nevíte, co s tím dítětem, aby proboha jednou poslechlo, pojďte si pro pomoc. První lžička Nevýchovy, pokud zatím jen chodíte kolem :)

Číst dál


+ AudioProč jsou dnešní děti otravné, neochotné a drzé

Všechno si vynucujou, otravujou, nevyhoví, a ještě ke všemu jsou drzé – kde se to v těch dětech bere? A jak je naučit obyčejné lidské slušnosti? Aby ji měly prostě v krvi a nikdo je nemusel o všechno prosit stokrát a dloubat je do zad, když mají pozdravit sousedku.
Nejlíp vlastním příkladem, řeknete si. Ale co když to nefunguje?

Číst dál


+ AudioNesnáším tě, ségro pitomá!

Kouzelné okno do sourozeneckých vztahů,
které od základů změní váš pohled na jejich spory

Tenhle článek je tak trochu jiný.
Nenajdete tu pět bodů, jak zabránit dětským hádkám.
Ty jejich šarvátky jsou totiž jenom špička ledovce. Sourozenecké vztahy jsou tak spletité, že by na jejich zmapování nestačilo bodů ani deset.

Číst dál


+ AudioZměnila jsem dvě věci. A hádek mezi kluky je najednou minimum

Jak to udělat, aby se děti „nesežraly“ a rodič se přestal trápit

Vzpomínáte, když bylo druhé miminko ještě v bříšku, jak jste se těšili, až budou dva? „To je dobře, že náš kluk nezůstane sám,“ říkali jste si možná. „Budou si spolu hrát a naučí se, že se všecko netočí jen kolem nich.“

Číst dál


+ AudioMoje dítě kouše, co s tím?

Inspirujte se zkušenostmi rodičů, kteří zjistili, co se za kousáním skrývá. A díky tomu našli i řešení

Hrajeme si na koberci. Skládáme kostičky k sobě, ve vzduchu je pohoda. Moje batole ke mně přifrčí, dělá u toho „brrr“, já otevřu náruč. Pocem, broučku můj krásnej. Nechá se zvednout, přitiskne se ke mně… a najednou prudká bolest. On mě kousnul! Co teď?

Číst dál


Strašení a oblbování není potřeba. S Nevýchovou k nám přišel klid

Rozhovor s Nevýchovnou mámou Eliškou
(dcerka 4 roky)

První kapesné, nástup do školky nebo i tak těžké chvíle jako rozchod rodičů. Jde to vůbec zvládnout s dětmi v klidu? Eliška si tím prošla.

Číst dál


+ AudioTrable se školou: Proč děti ztrácejí chuť do učení a jak ji znovu najít

„Mami, tati, když mě ta škola fakt neba… Bojím se vám to říct, tak píšu tenhle dopis. A tajně doufám, že si ho přečtete.“

Mami, tati, pamatujete na můj první školní den? Já si na něj pamatuju moc dobře. Poslední srpnový večer jsem usínala a v břiše mi poletovalo asi tisíc motýlků.

Číst dál


+ AudioJak s dětmi ukočírovat sladkosti (aniž by pak potají vyjídaly cukřenku)

Jde to. Koukněte na 4 kroky k tomu, aby si děti nevydupávaly sladké a rodiče si mohli oddychnout

Máte doma chronického mlsala, co by nejradši obědval čokoládu a večeřel gumové medvídky? Pak to možná taky znáte. Z nakupování se s příchodem k pokladně rázem stává přetahovaná o každý bonbon: „Mámííí, jen jedny kyselý žížalkyyy!“ A vy jen tiše vraštíte čelo a jste z toho už trochu na prášky...

Číst dál


DUDLÍK: Jak ho odnaučit bez slz?

Děti to vědí. Čtěte, co by vám na internetové diskuzi poradili sami předškoláci a batolata, kdyby jen mohli

„Tak velkej, a ještě má dudlík? Ty ostudo!“
„Když bude takhle dlouho dudlat, určitě si zkřiví zuby!“
„Děti ve školce se ti budou smát, uvidíš...“
Sbor kolemjdoucích, sousedů a širokého příbuzenstva to asi myslí dobře a chce pomoct. Ale rodič si jen říká – AU!

Číst dál


Nevýchovu mají doma už 2,5 roku. Jejich děti nezvlčily. Naopak

Rozhovor s mámou Bárou Kodetovou o nevychovávání, žlutém legu i o tom, co u nich znamená plácnutí přes ruce. Budete koukat

„Copak potřebuju nějaké návody na děti? Stačí selský rozum a hromada lásky, ne?“

„Nevýchova? Není to ta svobodná výchova bez hranic? Z dítěte vyroste akorát tak malý tyran.“

„Děti občas potřebují pevnou ruku, bez výchovy to přece nejde.“

Číst dál


Jak zvládnout zubaře i bez krokodýlích slz a pokousané sestřičky

4+1 tipy podle skutečných příběhů rodičů, co to s dětmi zmákli. A sblížilo je to ještě víc

Bojíte se zubaře?
Já hrozně.
Jde mi mráz po zádech, jen slyším to slovo. To drnčení, bolest, píchání, vrtání, trhání… brrr fuj!

Číst dál


+ AudioMoje dítě si nechce čistit zuby. Jak ho to mám naučit?

Taky s tím bojujete? Zkuste 3 tipy z mámovské praxe

Znáte to. Ocucá pastu, zkusí kartáčkem vyčistit záchodové prkýnko a pak ho zahodí pod vanu. A má jasno. Zubní hygiena? To není nic pro něj.

Číst dál


+ AudioJak reagovat, když vám dítě řekne: Jsi zlá! Nemám tě rád!

Zaskočit to může i nejmilovanějšího rodiče. Ale není to konec světa. Koukni, jak to zvládla Bára Hamblin

Jednoho večera jsem potřebovala kluky uložit v přesný čas. Šla jsem do toho s chutí, byla jsem si jistá, že nebude problém to s nimi dohodnout. Většinou nám to krásně jde.

Číst dál


Mateřství za odměnu? Ani náhodou. Všechno bylo jinak a já chtěla utéct

Vzkaz všem mámám, co je zpívánky a přebalování moc nebaví. I když by si to moc přály

„Mít děti je ta největší radost v životě!‟ říkávaly odjakživa snad všechny maminky, babičky a tetičky, co znám.

Číst dál


+ AudioŽivot s miminkem: Miluju tě, zlatíčko… Ale teďka zrovna vůbec

Bolestivé přiznání mámy, co si myslela, že to všechno bude nějak jednodušší

Koukala jsem večer na svojí dceru, jak konečně poklidně spinká v postýlce, voňavá a krásná, malej andílek z pohádky o dokonalém štěstí… A bylo mi vlastně nějak divně. Tahle idylická scéna měla totiž i dneska už tradiční bouřlivou předehru.

Číst dál


+ AudioPomoc, nenastoupila mi mateřská láska!

Aspoň ne taková, jakou jsem si malovala

Moje máma vždycky u kafe ráda dává k dobru historku, jak se malá Jituška bála, když k nám do domu chodily návštěvy. Styděla jsem se a schovávala pod konferenční stolek v obýváku.

Číst dál


+ Audio“Moje bábovičky jsou taky důležitý, mami!”

Zvrhne se vám občas relax na hřišti v sérii plačtivých scén? Podívejte se na to očima batolete. Možná hned objevíte řešení

Zajímá vás, co se tomu vašemu batoleti honí hlavou a proč se je to s ním někdy tak těžké? Máme pro vás reportáž z druhé strany.

Číst dál


+ Audio5 tipů, jak naučit dítě na nočník. I bez stresu

Sesbírali jsme pro vás příběhy a fungující tipy od Nevýchovných rodičů, kterým to s nočníkem nakonec sedlo. Samozřejmě zadkem na hrnec :)

Taky ho máme doma. Je to už skoro rok, co se k nám nastěhoval. Je světlonce zelený jak právě vyloupnutý hrášek a dole má dvě tlapičky. Aby se lehce poznalo, jak se na něj správně sedá. Roztomile oblý, lesklý a tělesnými tekutinami zcela nedotčený nočník.

Číst dál


Děti nechtějí jiné rodiče. Chtějí nás

Pročpak chceme svoje děti měnit my?

Chceme naše děti vychovávat. Formovat. Možná i jenom úplně maličko, nevědomky. Zkrátka, občas bychom byli radši, kdyby naše zlato některé věci dělalo o ždibec jinak.

Číst dál


+ AudioVýchova batolete: Nonstop ho hlídat, nebo mu dát prostor?

Jestli jste s prckem zrovna v náročné fázi, kdy za ním neustále běháte, hlídáte a trnete, kam zase vleze nebo co na sebe shodí, možná máte pocit, že „To dítě je snad sebevrah!“ Ale co když není? :) Co kdyby šlo s všetečným batoletem docela dobře vyjít? Sledujte odvážný experiment maminky s 16měsíčňákem.

Číst dál


+ AudioJak zvládnout dětský vztek? Zafungoval nám na něj až bobřík mlčení

Tip pro rodiče s dětmi v období vzdoru. Když nevíte, jak je utišit

Můj syn se dostává do věku, kdy s ním začínají cloumat emoce. Někdo by řekl, že mu začíná období vzdoru. Třeba sebou s řevem mrskne na zem, když mu nedovolím oblíznout odpadkový koš. A já si myslela, že každá taková scéna je moje selhání. Pak mi ale došlo, že je to trochu jinak.

Číst dál


+ AudioA proč nám to posté opakuješ, mami?

aneb o zázračné síle mlčení

Maličká místnost metr krát metr. Bez denního světla. Bez čerstvého vzduchu. Bez dekorací na zdech. Místnost, ve které jste úplně, ale úplně sami. Zní to jak začátek další temné severské krimi?

Číst dál


+ Audio„Dám tisíc lízátek za odpočatou mámu!”

Proč se vyplatí překonat rodičovský mýtus o sobectví a začít myslet na sebe

Z rovna, když jsem si začala myslet, že nám domácí pohodu nemůže nic narušit, všechno se pokazilo.

Číst dál


+ AudioKomunikace s batoletem: Mám dítě za odměnu. Jak? Říkám mu pravdu

Zkušenost maminky s ročním synem, co právě začala s otevřenou komunikací

„Nehledej, jak na dítě, ale jak s ním,” radí Nevýchova. Dlouho jsem nechápala, co to má znamenat. Až nedávno mi to docvaklo, a u nás doma se všechno změnilo. S ročním synkem se teď domluvíme mnohem líp.

Číst dál


3 zlatá pravidla pro období vzdoru

Dítě se vzteká v obchodě a všichni se po vás otáčejí. Znáte? Cítíte se v takové chvíli jako nemožná matka? Tak čtěte, ať to příště zvládnete o něco víc v klidu.

Číst dál


+ Audio3 zásady úspěšných matek

...které jsem se potřebovala odnaučit, aby moje děti mohly říct: Jsi ta nejlepší máma!

Před pár dny zažila Bára s Toníkem (5) důležitou chvilku. Jejich příběh je tak obyčejný, že ho můžete prožít každý týden v supermarketu. Ale dotkne se vás někde u srdce a celý večer na něj pak musíte myslet. Kdykoliv půjde s dětmi do tuhého, vzpomenu si na Tondu.

Číst dál


+ AudioPuberta začíná v peřince... škoda, že jsem to nevěděla dřív

Otevřený dopis mámám na mateřské, který bych
si přála číst, než se moje malá narodila

Tak tohle vypadá na ideální večer pro mamku. Usnuly. Než zhasnu barevnou noční lampičku, ještě se naposledy dívám na ty dvě spící princezny. Obě se odkopaly. Dneska je opravdu vedro.

Číst dál


+ AudioJak dítěti pomoct ke skutečné zodpovědnosti

Katka Králová na Svobodě NaŽivo

Katka vás ve svém vystoupení “donutí” si uvědomit, jak je to se zodpovědností doopravdy. A prozradí, co je potřeba udělat, když chceme zodpovědnost vypěstovat v dětech.

Spustit video


+ AudioCo dělat, když vaše dítě má svůj svět

Zjistěte, co se děje, když dítě „má svůj svět“ a nedělá, co mu říkáte, a objevte 2 způsoby komunikace, na které malé děti slyší

Někdy vypadá, že mě snad vůbec nevnímá. Má svůj svět, a když nechce, nic s ním nehne. Všechno jsem mu to už říkala. Několikrát mu to opakuju a stejně neudělá, co říkám. Přijde mi, že je mu to jedno.

Číst dál


+ AudioRozhovor s Jaroslavem Duškem

Přátelské povídání Katky Králové a Jaroslava Duška o Nevýchově, výchově, rodičích a dětech.

Spustit video


+ AudioJaroslav Dušek - Co by rodiče měli vědět o skromnosti

Jaroslav Dušek přišel do Nevýchovy. V milém, inspirativním rozhovoru s Katkou Královou došlo nejen na děti, Jarda mluvil i o skromnosti. Podívejte se, jak to celé souvisí s jedním z nejpalčivějších rodičovských témat: Hranice.

Spustit video


+ AudioRozhovor s Naomi Aldort (1. část)

„Když jim říkáme: ,Teď buď zticha!’ tak je vlastně učíme, jak dostat záchvat vzteku,“ říká Naomi.

Speciální rozhovor se speciálním hostem: Naomi Aldort. Krásné a velmi inspirující setkání Katky Králové s autorkou knížky „Vychováváme děti a rosteme s nimi“, uznávanou rodinnou terapeutkou a mámou 3 synů.

Spustit video


+ AudioRozhovor s Naomi Aldort (2. část)

Jak děti nepřipravit o sebevědomí a jak zpětně opravit chyby, které jsme už na dětech “napáchali”.

“Vy jste ti milující, odhodlaní rodiče, jinak byste se nedívali na tohle video a nepřemýšleli o tom, že jste udělali ve výchově někdy nějakou chybu,” říká s moudrou laskavostí Naomi. “Nikdy není příliš pozdě ji opravit.”

Spustit video


“Mami, a proč to zní tak divně?” aneb O Karkulce, ponožkách a podivných hlasech

Nevím, jak vy, ale já jsem nikdy zase tak moc nezkoumala, jak mluvím. Sympatická slečna, která si ke mně přisedla, když jsem v předsálí přednáškové místnosti přebalovala naši ani ne roční Marušku, mě ale přivedla na jednu zajímavou věc...

Číst dál


Rodičovská schizofrenie - máte to taky tak?

Byla jsem dneska hostem pořadu Teleráno v televizi Markíza a zažila jsem nečekanou věc. A říkám si, že tohle Vám musím povědět. Protože to dost možná zažíváte taky. Ne v televizi, ale s dětmi.

Číst dál


Mámo, táto, já se tu s vámi bojím!

Chovají se přece někdy jako mimozemšťani, že? Někdy zas jako monstra, neřízené střely… (Nebo jak ještě? Co byste řekli o svých dětech Vy?) A mnohdy to dokonce vypadá, že nejsou vůbec normální. Však to průběžně testujeme tou známou rodičovskou otázkou: „Seš ty normální!?“

Číst dál