Dítě se vzteká a pláče: Chcete ho rychle uklidnit?

Důležité je vztek nepotlačit, ale naučit se s ním zacházet
Víc o tom Katka Králová v rozhovoru pro Český rozhlas Plus:

Existuje nevychovatelné dítě? Jaké chyby děláme jako rodiče nejčastěji? Proč nefungují univerzální návody na výchovu? Jak zacházet se vztekem? A co když se dítě vzteká kvůli něčemu, co mu nechci nebo nemůžu dát?

„I děti někdy musí prožít, že některé věci nemůžou mít,“ říká Katka v rozhovoru, který se věnuje nejčastějším tématům, co rodiče s dětmi řeší.

„Rodiče mají tendenci to rychle schovat (když se dítě vzteká), aby to nebylo vidět. Rychle dítě uklidnit. Zvlášť když se to děje na veřejnosti,“ zmiňuje dál Katka. A na jednu stranu jasně, že nechceme, aby dítě předvádělo scény. Ale na druhou stranu, to, jak většinou s dětskými emocemi zacházíme, nahrává právě dalším a dalším scénám.

„Mnoho dětí pláče a jsou frustrované, protože je nikdo neslyší.“

Čemu tedy věnovat pozornost, abychom se s dětmi navzájem slyšeli a vzteklých výstupů ubývalo? Odkdy začít s dítětem budovat vztah, abychom si spolu rozuměli? A co když mám teprve malé miminko? Jak můžu už teď náš vztah ovlivnit?

Zaposlouchejte se do celého rozhovoru, který se laskavým způsobem dotkne řady důležitých rodičovských otázek.

Moderuje Veronika Paroulková 

Kurz Nevýchovy

Pomáhá se vztekáním, zlobením, neposlušností, stejně jako se sourozeneckými vztahy, hranicemi, nebo nezvladatelnými dětskými i rodičovskými emocemi.

Podívejte se, jak celý kurz funguje a s čím konkrétně může pomoct právě vám a vašim dětem. A jestli se vám Nevýchova líbí, využijte naši 14denní garanci a rovnou si ho vyzkoušejte:

Prohlédnout kurz

Jsou dětské emoce i vaše téma? Podělte se: