3 zásady úspěšných matek

…které jsem se potřebovala odnaučit, aby
moje děti mohly říct: Jsi ta nejlepší máma!

Změnou přístupu jsem to dokázala i já

“Od Klárčina narození nás pronásledovaly různé problémy. Nejprve kojení, nespavost, neustálý pláč, následné problémy s jídlem, které nás dostaly až do nemocnice. Já jsem byla naprosto rozhozená nervózní máma, která se neustále prala s myšlenkou, že na to nemám, že jsem ani máma neměla být, když nedokážu svému dítěti dát klid, nakrmit ho… stres byl můj každodenní společník…

Když byl Klárce téměř rok, dozvěděla jsem se o Nevýchově a v naprostém zoufalství koupila kurz, od kterého jsem moc neočekávala, na zázraky nevěřím, ale chytala jsem se čehokoli, co by mě dostalo z mého zoufalství a utrápenosti. Nějakou dobu jsem sledovala videa spíš tak okrajově, facebook taky. Ani nevím, kdy jsem se začala nevýchovně chovat.

Rok uplynul, a když se podívám zpátky a vidím ten pokrok, jak můj, tak Klárky, tak brečím... štěstím, radostí. Jsme spolu moc spokojené, veselé, užíváme si, dokážeme se domluvit. Ona je tak šikovná, už má plínky jen v noci, nádherně mluví, opravdu se dokážeme domluvit, špatných dní je opravdu málo. Každý se diví, jak je Klárka "hodná". Já s tím měla chvíli problém, "hodná a poslušná" jsem ji neučila být, ale ona není. Rozumu má dost, jen na sebe nekřičíme a dokážeme situace řešit v klidu. Nálepek už si nevšímám, vím, že je to o něčem jiném. Moc děkujeme!!!”

- Markéta, máma z kurzu Výchova Nevýchovou

“Když byl Kubík malý, byla jsem na něj dost přísná. Máme jedináčka a bála jsem se, aby nebyl rozmazlený. Pak jsem si všimla, že to asi přeháním a zbytečně na něj křičím. Začala jsem hledat jiné způsoby, jak se s ním domluvit.

Jsem v kurzu 3 týdny a změny jsou nevídané. Za ty 3 týdny mám se synem tak báječný vztah, že se mi kolikrát derou slzy do očí, když si pomyslím, kolik času jsem promarnila zbytečnou zlobou a přísností. Teď už vím jistě, že náš syn je výjimečný, samostatný, inteligentní, vnímavý, báječný a zodpovědný sám o sobě, jen mu k tomu musím dát prostor :-) Ještě jednou a mnohokrát DÍKY!!!!

Tímto vám dávám písemně, že jsem živoucí důkaz toho, že to FAKT FUNGUJE. Změnou přístupu jsem zjistila, že můj syn není tak hrozný, zlobivý a nezvladatelný a taky, že taková nejsem ani já :-) Zkuste to! Máte celé 2 týdny na to, abyste to vyzkoušeli, a věřte mi, že vám bude stačit první týden, abyste pochopili, jak to může fungovat.”

- Jitka Blábolilová, maminka Kubíka (6)

A pak jsou tu ty 3 jednoduché věci, které jde udělat hned:

První věc na cestě za nejlepší mámou: 3 minuty pro sebe (i o tom je výchova)

Je to jen první krůček, ale pokud jste to doteď vůbec nedělaly, může znamenat veliký zlom. Tenhle týden pro sebe najděte každý den 3 minuty. Je jedno, co budete dělat, ale ať jsou jen vaše. A příští týden, až si na to trochu zvyknete, to může být 5 nebo 10 minut.

Kdyby vás napadalo, že to nejde, že na to nemáte čas, protože vás dítě potřebuje: Neděláte to pro sebe. Vzpomeňte si na utahanou mámu, jak syčí v supermarketu.

Druhá důležitá věc: Já teď nevím, ale přijdem na to spolu

Kdykoliv jste s dítětem v situaci, že si nevíte rady (nebo máte pocit, že to musíte honem nějak vyřešit, protože na vás všichni koukají), můžete použít tuhle kouzelnou Nevýchovnou větu: Já teď nevím, ale přijdem na to spolu.

Okamžitě tím změníte svůj pocit i náboj celé situace. Nejste neschopná máma, jenom teď prostě nevíte. A dítě je tam najednou s vámi jako někdo, kdo vám s tím může pomoct. Ne ten, koho musíte rychle zpacifikovat. Cítíte ten rozdíl? Třetí věc, kterou “nejlepší mámy” vědí, s ním bezprostředně souvisí:

Třetí věc, kterou dělají nejlepší mámy: Vím, že máš důvod

Ať už dělá vaše dítě cokoliv, vždycky k tomu má nějaký důvod. Pokud vás třeba kousne nebo brečí tak, že sebou plácne o zem, komunikuje tím s vámi. Jenom se zatím nenaučilo říct to jinak, nebo neví, jak zvládnout svoje emoce.

Když si v takové situaci uvědomíte, že vždycky má svůj důvod, i když se vám jeho projevy nelíbí, zachováte se nejspíš jinak, než když si začnete myslet, že je zlobivé a musíte okamžitě zasáhnout. Nebo ne? Zkuste si to.

A když víte, že má svůj důvod, můžete se taky zbavit zodpovědnosti ho vždycky rychle utišit - potřebujete jenom porozumět situaci, ne urychleně najít na dítěti čudlík STOP. A k tomu někdy stačí zastavit se a chvíli se dívat. Neznamená to skákat, jak dítě píská. Jenom se, mámo, na sekundu zastavit.

Takové zastavení kolikrát vydá za tisíc slov. Rodiče z Nevýchovy by o tom mohli vyprávět :-)

Zpátky v supermarketu: Děti to cítí. Co zachytily jemné dětské radary (a máma netušila)

“Nevím, proč zrovna v týhle situaci, kdy potřeboval čůrat, jsem mu připadala ta nej máma. To by přece udělala každá normální máma, i ta “hrozná” (neb by nechtěla řešit počůrané dítě v Globusu). Možná myslel i na jiný situace a teď se mu všechny propojily do jedný, nevím, ale cítila jsem, že se v Toníkovi něco důležitýho odehrálo. Taková banální situace a takovej dopad na mě... teda… úplný prozření, že ty děti fakt vnímají rozdíl výchova - Nevýchova.”

- Bára

Pokud jste dočetly až sem, díky za společný večer. Snad vám přinesl, co jste potřebovaly. A pokud chcete rovnou pokračovat na cestě za nejlepší mámou, můžete s námi tudy

Večer při usínání Já: “Oliverku, mám Tě moc ráda, jsi pro mě výjimečný a jsem šťastná, že jsi se narodil právě nám.” Oliver: “Ty jsi pro mě taky výjimečná, protože děláš dohody.” Děkuji, Nevýchovo!

- Lucie Šarešová, máma z kurzu

Děti to prostě cítí a okamžitě nám to začnou vracet :)

Začít dneska

Hanka Havrilcová
& Nevýchova

P.S. Děkujeme všem mámám, které souhlasily se zveřejněním svých příběhů. Jdou v nich někdy s kůží na trh. Ale stojí jim to za to. “Já jsem moc ráda, že to třeba někoho nakopne jako mě nakoply jiné příběhy!” napsala mi pak ještě Bára. Dík.

Článek pro vás napsala Hanka Havrilcová

Neviditelný spolutvůrce kurzů Nevýchovy. Vystudovala učitelství, vzdělávání dospělých, a učila děti od školky po maturitu, dospělé i kolegy učitele. Dneska se učí od svých dvou dcer. Mámou se stala po třicítce. Pak ji překvapila nemoc. Měsíce uzdravování s 3letým prckem po boku změnily od základů její pohled na výchovu.
V Nevýchově sedí a píše, a co píše, to sedí :)

Pokud vás článek podpořil, pošlete ho i dalším mámám:

Kurz Nevýchovy

Pomáhá se vztekáním, zlobením, neposlušností, stejně jako se sourozeneckými vztahy, hranicemi, nebo nezvladatelnými dětskými i rodičovskými emocemi.

Podívejte se, jak celý kurz funguje a s čím konkrétně může pomoct právě vám a vašim dětem. A jestli se vám Nevýchova líbí, využijte naši 14denní garanci a rovnou si ho vyzkoušejte:

Prohlédnout kurz

Napište mi: Čeho se potřebujete zbavit vy?