Jak vyhrát boj s nosní odsávačkou:
Nemusí to být mučení

„Vztekání, kopání, řev... to dělají všechny děti u odsávání.“
Ale vaše děťátko nemusí. Zjistěte, jak na to.

Vaše dítě má rýmu a vy mu chcete ulevit. Pořídíte tu nejlepší odsávačku hlenů, kterou vám doporučili, nejlíp tu na vysavač, a jdete na to. Ale dítě pláče, nechce, brání se. A vám je z toho pomalu taky do breku. Co teď?

Radši posloucháte? Pusťte si článek jako audio :)

Bylo to šílené. Držela jsem malému hlavu mezi stehny, manžel držel ruce, abych ho mohla vůbec odsát, a malý řval, že mi ho bylo líto, ale museli jsme. Neexistuje jiné řešení než tohle mučení??

Existuje.

Jestli u vás odsávání probíhá nějak podobně, máme pro vás tip, jak to spolu s dítětem zvládnout bez násilí. Abyste na něm nemuseli ležet a trápit se s odsávačkou do 3 let.

Zalehnout a rychle odsát

Rozhodně je to taky možnost, pevně chytit ručičky, zalehnout dítě a odsávat, přestože se brání a pláče. Prostě na chvíli ohluchnout a rychle udělat, co je nutné. Je to sice nepříjemné, ale dítě si chvíli pobrečí a bude to mít za sebou. Spousta rodičů to tak přece dělá – a myslí to samozřejmě dobře, chtějí děťátku ulevit, předejít následkům rýmy, a rychlé odsátí jim přijde jako nejlepší řešení.

Jenomže tu číhají dvě pastičky, do kterých se přitom obvykle chytí.

Ta první se jmenuje spirála řevu. A roztáčí se pokaždé, když dítě nechce a rodič tlačí. (Což se vůbec netýká jen odsávaček, zrovna tak se to někdy děje třeba u kapání kapiček nebo stříhání nehtíků.) Možná víte, jak to vypadá?

Čím víc tlačíte, tím víc ječí

Když se dítě brání, uhýbá, pláče a máma s tátou ho pevně chytí, aby mu zabránili v pohybu, většinou se začne bránit a plakat ještě víc. Brání se už totiž nejenom odsávačce, ale i tomu pevnému sevření. A čím víc se brání, tím víc síly musíte vyvinout.

Pomalu na to musíte být dva, abyste ho udrželi, jeden zalehnout tělíčko, druhý držet hlavičku… jenže to pořád graduje, jak zvyšujete tlak, dítě zvyšuje protitlak, čím míň se může hnout, tím víc ječí... a tak dál… Vyčerpávající je to nakonec pro všechny.

A co až mu budou dva a neudržíte ho? (Pokud do té doby nezačne pořádně smrkat?)

A příště znova

Navíc, jestli už jste spolu tuhle spirálu absolvovali – dítě si to pamatuje. Což je druhá pastička.

Udělalo s odsáváním nepříjemnou zkušenost. A příště už možná začne vyvádět dřív, než se přiblížíte k nosu. Stačí, že vytáhnete odsávačku ze šuplíku a zapnete vysavač.

Možná to znáte sami na sobě.

Máte třeba hrůzu z návštěvy zubaře? Nebo z jiné situace, kde očekáváte nepříjemný zákrok? Můžete být stokrát rozumní, ale jakmile sednete do křesla a uslyšíte vrtačku, začne to ve vás vibrovat a stáhne se vám břicho. Kdybyste se nedrželi, dost možná se rozbrečíte jak malý děcko. Přitom možná bude zákrok úplně bezbolestný, zub vám přece umrtví a nakonec vám to pomůže. Nedává smysl se bát.

Jenže strach a nepříjemnou dřívější zkušenost v tu chvíli neukecáte.
A děti to mají stejně.

Takže co teď?

Jestli už v pasti jste, máte 2 možnosti

Nic není ztracené, jestli už jste do některé té pastičky spadli, ale nechce se vám v ní zůstat a odsávat na sílu. Ještě pořád máte dvě možnosti: 1. odložit odsávačku, 2. naučit se odsávat bez tlaku.

Podíváme se nejdřív na tu první možnost – ať o ní víte, než si ukážeme 3 kroky, jak odsávat bez tlaku. Můžete se pak snáz rozhodnout, která možnost je ta nejlepší pro vás.

První možnost: Odložit odsávačku

Ono to v naší době a v našich končinách vypadá, že bez odsávačky to prostě nejde. Mají ji všichni. Všichni to dělají a všichni to doporučují. Takže ji taky máme v základní výbavě hned, jak se miminko narodí, a žijeme v přesvědčení, že je to životní nutnost.

A pak už nás ani nenapadne, že jinde to třeba nedělají. Nebo dokonce nedoporučují.

Takže, jak to vlastně mají s odsávačkou jinde? Zvlášť s tou vychytanou na vysavač, kterou si jedni rodiče nemůžou vynachválit a v jiných rodinách se z ní stala noční můra?

Jiný kraj, jiný mrav. Odsávání nefrčí všude

Posbírali jsme pro vás zkušenosti Nevýchovných rodičů z různých zemí světa. Ne jako návod, ale jako další možný pohled na věc. Sami uvidíte, jak vám ladí nebo neladí.

Německo

V Německu odsávačka vůbec není běžná. Na vysavač už vůbec. U malých dětí lékaři hodně doporučují kapky do nosu, hlavně prvních pár dní, „aby se všichni vyspali“. Rýma se tu vůbec až tolik neřeší, tomu jsem se přizpůsobila celkem ráda. S pár známými jsme objednali Fridu na odsávání pusou a kolega má dobrou zkušenost s proplachováním nosu slanou vodou, ale až se školními dětmi.

- Markéta B.

 

Mám z Německa stejnou zkušenost. Mamka a sousedka dětská lékařka v ČR mě tlačily do odsávačky, ale syn hrozně protestoval. V Německu se na mě dívali jak na blázna, když jsem se doktorky ptala: Odsávačka? Vysavač? Tak jsem to pustila. S radostí. Neodsávám, nekapu kapky, jen utírám nos. Kapky totiž sama nesnáším. A strašně se mi ulevilo. Nebojujem a funguje to. Rýma za pár dní přejde a s dutinami nebo něčím horším jsme nikdy neměli problémy.

- Tereza Kovářová

Rakousko

V Rakousku stejné – nikdo to tu nezná a manžel, když viděl, jak ségra klečí na synovci a řvoucímu mu odsává nos, tak byl z toho docela vedle, že se v Česku děti mučí takovými nástroji... Odsávačku nepoužívám, rýmu utírám a smrkáme a kapky jsem malému taky nikdy nekapala ani nestříkala, nemocní nebýváme, jen ta občasná rýma…

- Petra Z.

Dánsko

V Dánsku jsem se s odsávačkou na vysavač také nesetkala. Rýmu tam obecně spíš neřeší, mají takový ten jako balónek na případné odsátí (který teda odsaje úplný prd), mořskou vodu. Jinak třeba něco jako Nasivin pro děti jsem tam také neviděla, běžně se to v lékárně nekoupí.

- Markéta Hansen

Švýcarsko

Žijeme ve CH, odsávačku tu znají jen manuální, respektive ústní :) Naše dr. zastává názor, že odsávat jen, když dítě nemůže kvůli rýmě sát z prsu/lahve, jinak to prý spíš škodí, než pomáhá (čím víc odsáváte, tím víc se rýma tvoří, protože sliznice musí být trošku vlhká a hlenovitá, aby mohla zachycovat nečistoty).

Dcera 4,5r má rýmu skoro pořád, jen utíráme a smrká. Nikdy neměla problém se zánětem středního ucha. Kapky ani sprej do nosu neprošly. Mladší 14m to samé. Prostě utíráme, horké koupele, esenciální oleje, rozpůlená cibule k posteli (to je ve Švýcarsku všelék :D), zvlhčováni vzduchu. Toť vše :)

- Karolína Pomichálková

Nizozemí

Žijeme v NL, kde existujú len manuálne odsávačky, ktoré sa používajú spolu so slaným fyziologickým roztokom na uvoľnenie nosa kojeného bábätka. Odsávačky na vysávač vôbec, to môže byť skôr nebezpečné a neodporúča sa to. Používame hlavne kvapky do nosa, ak deti nemôžu dýchať, spolu počítame do 3 a strieknem.

Ináč je úplne bežné, že holandským deťom soplíky jednoducho visia z nosa a nikto to nerieši :) Naše deti sú v tomto „rozmaznané“ a naučili sa vreckovkou utrieť si nos samé.

- Jana

USA

U nás jsem odsávání s vysavačem u nikoho neviděla, většinou by to asi rodiče považovali za mučení.

- Lily

Viděla jsem to poprvé v Česku a byla jsem v šoku. Za nás nic takového nebylo – klasická výbava je odsávací balónek. Ale teď jsem to schválně vyhledala a, světe, div se, našla jsem toto – odsávačku pro odsávání pusou. Je to tu nové, ale má to dost recenzí, tak očividně to už není tak neznámé.

Nicméně stále platí, že v jiných zemích, v minulosti atp. takové věci nebyly a nějak to zvládali. Stejně bych to u svých dětí nepoužívala (ani jednu variantu). Přijde mi, že co do trápení dítěte jde o „lék“ horší než samotná nemoc.

- maminka z USA

Odsávat teda, nebo neodsávat?

Víte, nesnažíme se tu vůbec hodnotit, jestli odsávání nosu je nebo není správné.

Ale možná se s odsávačkou doma trápíte a nevíte, jak jinak. A i když byste ji nejradši odložili, protože vám to nesedí, netroufáte si, když všichni kolem odsávají. Tak možná vám zkušenosti odjinud pomůžou se rozhodnout. Jedna věc je totiž víc než jistá.

Když odsáváte, přestože nechcete, je to další past

Pokud dítě odsáváte a jste u toho celí nervózní a nesví, protože pochybujete, jestli je to pro něj dobré, děláte to se špatným pocitem a ve skutečnosti to nechcete dělat – dítě to vycítí. A pak taky moc nechce.

Jak to?

Má totiž schopnost vnímat, co se ve vás odehrává.

Určitě jste to už zažili. Třeba když jste unavení nebo rozhození – všimli jste si, že i vaše dítě je nějak víc neklidné? Že kolikrát, když jste v nepohodě, začne být v nepohodě taky? Už i malá miminka na to reagují. Rodič a dítě jsou zkrátka spojené nádoby.

Což vůbec neznamená, že si máte vyčítat, že nejste pořád v pohodě. Zkuste najít rodiče, který to tak má :) Jenom je důležité o téhle dětské schopnosti vědět, už kvůli odsávání nosu.

Protože když budete dítěti tvrdit – neboj, nic to není, odsávačka je prima věc, uleví se ti – a v hlavě vám přitom pojede, že to možná až tak dobré není a jestli mu to spíš neškodí… nezbaští vám to.

Synovi je 23 let, tenkrát byla mechanická odsávačka, a tak když bylo potřeba, popsala jsem, co jdu dělat a že to není moc příjemné, taky jsem mu řekla, že ho chytnu, aby to bylo co nejrychlejší a já ho netrápila dlouho. Dělala jsem to jen v těch případech, když jsem byla přesvědčená, že je to opravdu nutné a nevyhnutelné.

Protože jsem tomu sama věřila na 100 %, tak ani syn neměl pochyb a nechal se odsát. Pokud jsem to zkusila a nebyla jsem přesvědčená, že je to důležité, tak plakal a bránil se.

- Petra

Druhá možnost: Odsávat bez tlaku

Ale platí to i na druhou stranu. Netlačte se do toho, že vyhodíte odsávačku oknem a pak se budete celý týden užírat, že dítě trpí. To zase nebudete v klidu. A víte přece, co se říká – klid léčí, nepochybně i při rýmě :)

Jestli jste přesvědčení, že odsát nudli je to nejlepší, co můžete pro svoje děťátko udělat, jen u toho nechcete ten masakr, pak je tu pořád ještě druhá možnost. Naučit se odsávat bez tlaku. Pojďte se podívat, jak na to.

3 kroky, jak na to

Nejdřív je ale potřeba říct jednu zásadní věc.

Dítě vám rozumí, i když neumí mluvit.

Jinými slovy nepotřebuje umět mluvit k tomu, aby vám rozumělo. Protože má úžasnou schopnost vás vnímat, pamatujete?

Jenže v knížkách o vývoji dětí se o tom většinou nepíše, dozvíte se, kdy začnou lézt a chodit, jak s nimi správně manipulovat, když ještě nesedí… ale nikde se moc nedočtete, že dřív, než se dítě posadí, dokáže s vámi spolupracovat.

A takhle to může vypadat při odsávání:

… s Natálkou (9m) jsme se domluvily a už se nebojíme odsávačky na rýmu. Když jsem s ní mluvila, hrála si s hrající knížkou a vypadala, jako by mě vůbec nevnímala. Vše jsem jí vysvětlila dle vás a ona se na mě jen těma svýma královsky modrýma kukadlama podívala a počkala, až jí rýmu odsaju.

Další odsávání probíhalo stejně – jen uviděla odsávačku, podívala se na mě a já věděla, že můžu – je to neuvěřitelný pocit, rozumět a umět komunikovat.

- Veronika Kratochvílová

Připadá vám to jako sci-fi, když si vzpomenete na toho maličkýho křiklouna, co máte doma?

Tak jdeme na 3 odsávací kroky, ať je můžete vyzkoušet hned při první rýmě a udělat si vlastní zkušenost.

Poskládali jsme je pro vás z příběhů Nevýchovných rodičů. Rodičů, kterým už se odsávání bez mučení daří. I když někteří na začátku taky bojovali a trápili se s tím.

Tak až na tu odsávačku poprvé půjdete jinak než postaru, vzpomeňte si, že máte jejich zkušenosti v zádech, a nebojte se o ně opřít. I kdyby vám všichni říkali – musíš si na něj lehnout, jinak to nejde – není to pravda. Zalehnout dítě už se ani v Česku všude nenosí :)

Takže 1. krok:

Mluvte a ukazujte

Ták, už to bude, nic to není, noo, neboj, zlato, vydrrrž, už je to… jsou běžné rodičovské věty, když dítě pláče a děláte mu něco nepříjemného. Znáte je?

Tak to není ono.
Tohle je mluvit na dítě. Vy potřebujete začít mluvit s ním, když spolu chcete odsávačku zvládnout.

Rozdíl mezi Mluvit na něj a Mluvit s ním

Mluvit na něj znamená chrlit slova, honem dítěti něco říkat, aby se uklidnilo. A vlastně mu i tak trochu lhát.

Protože když říkáte – nic to není – a jemu je to nepříjemné (takže to pro něj něco je), jak vám může věřit?
A když říkáte – už je to – a pak mu strčíte hadičku ještě do druhé dírky, jak může důvěřovat tomu, co říkáte?

Navíc na něj mluvíte až v momentě, kdy už hoří, dítě už se vzpírá, už je neklidné, už pláče. A to je pozdě, jestli chcete odsávat v klidu.

Kdybyste chtěli odsát nos svému partnerovi nebo partnerce – ano, celkem absurdní situace, ale zkuste si to představit – taky byste na něj nastoupili s odsávačkou, a až kdyby se začal bránit, řekli byste mu: noo, neboj, broučku, už to bude…?

Zvláštní, že? Vážně absurdní.
Přitom s dětmi to děláme běžně.

Ale i dítěti pomáhá vědět předem, co zamýšlíme a co se bude dít, aby nás s odsávačkou neposlalo… víte kam.

Jak mluvit s ním

Takže nechte chrlení slov a jednoduše dítěti všechno vysvětlete. Jako byste to udělali se svým partnerem. Řekněte mu, co je odsávačka, jak to bude probíhat, co budete dělat. A taky mu všechno ukažte:

Dívej, tohle se dává do nosu. Takhle. Na, vyzkoušej si to. A takhle to nasadíme na vysavač. Teď spolu vysavač zapneme, bude to dělat rámus. Takhle, podívej. A dívej, co to dělá, když si dáš odsávačku k nosu. Saje to. Vyzkoušíme to?

Podobně to udělali rodiče malého Máti (18m), podívejte.

Jak můžete postupovat krůček po krůčku

… náš syn (1,5 roku), když je nemocný a má rýmu, nesnáší odsávání (taková ta trubička, co se nasadí na vysavač a nudli bezpečně vysaje). Vždycky jsme ho museli odsávat oba – drželi jsme mu nohy, ruce i hlavu, aby se necukal. Odsávání trvalo dlouho a byli jsme z toho všichni zpocení a naštvaní.

Po zhlédnutí videí prvního týdne kurzu jsme si řekli, že to zkusíme jinak. Když se u synova nosu opět zazelenala nudle, šli jsme ruku v ruce k připravenému vysavači, všechno jsme si ukázali a vysvětlili. Pak jsem mu podala násadu z odsávačky.

Chvíli se na ni zaraženě díval, ale pak mi ji podal a v klidu čekal. Brala jsem to jako souhlas s vysáváním. Nasadila jsem odsávačku, zapnula vysavač, chytla ho za ruku a opatrně mu vysála obě dírky. Pak jsme šli společně odsávačku umýt a vydezinfikovat.

Takto jsme pokračovali. Při každém odsávání syn spolupracoval více a více. Sám nasazoval odsávačku, sám zapínal a vypínal vysavač apod. Včera jsme s manželem seděli v obýváku a všimli jsme si, že syn něco kutí v kuchyni. Šli jsme se pomalu podívat a nevěřili jsme vlastním očím.

Máťa – opět s nudlí u nosu – si přitáhl židli, aby dosáhl na odkapávač, kde ležela násada od odsávačky, vzal ji, šel k vysavači a pokoušel se ji nasadit, což mu moc nešlo, takže si k nám došel pro pomoc.

Když jsme odsávačku nasadili, sám si zapnul vysavač a SÁM! si vysál obě dírky, a to s úsměvem a za minutku! Pak vysavač vypnul, vyndal odsávačku a odnesl ji do kuchyně, kde jsme ji společně umyli. Takže super!

Klíč k úspěchu: důvěra

Vidíte, co se v tomhle příběhu stalo? Máťa pomalu získával důvěru.

Důvěru, že se nebude dít nic, o čem neví. Důvěru, že na něj máma a táta nic nehrajou. Důvěru, že jsou tu spolu s ním, ne připravení na něj. Že se na ně může spolehnout.

A díky téhle důvěře měl ochotu se odvážit.

Nikdo netlačil, měl dost času, odvažoval se krůček po krůčku. Až sám nakonec došel k tomu, že si chce odsát nos. Proč ne, když ho má plný a ví, že odsávání není žádný masakr.

Co když máte doma teprve miminko

Ale možná si říkáte, že Máťa už byl velký kluk, s menším děťátkem by to takhle nešlo.

Šlo :) Podívejte jak:

S Nevýchovou to šlo úplně samo, malý bylo 9 měsíců, když dostala rýmu, vytáhla jsem odsávačku a ukázala jí to, rozšroubovala, zase sešroubovala, pak jsem zapla vysavač a vysvětlovala jsem, jak to nasává a proč, půjčila jsem jí to do ruky...

… ale když jsem jí chtěla odsát ten nosík konečně, tak se jí do toho nechtělo. Tak jsem to nechala být a za pár hodin jsem tu odsávačku vytáhla zas a odsávala jsem nos sobě, plyšákům, pak jsme odsávaly nožku, ručku, ouško, pusinku a pak i ten nosík, malá se tomu řehtala jak blázen. Ano, každý odsávání trvalo asi 15 minut, než jsme se propracovaly i k nosu, ale co... přece jsme nikam nespěchaly.

… Jo a když měla rýmu teď v 17 měsících, tak už tohle samozřejmě nefungovalo, chtěla se odsávat sama, tak to dělala už sama.

- Klára Ochmanová

V tomhle příběhu fungovalo to samé: dítě dostalo čas. A to je 2. krok, když vám odsávání nejde.

Dejte mu čas

Rodiče to někdy neudělají a pak zklamaně říkají: s tím naším to nejde. A neuvědomují si, že na dítě pořád tlačí. Chtějí ty nudle odsát hned teď. Ale není lepší ztratit na začátku hodinku dvě, než to spolu zmáknete, než se s ním potom dva roky prát?

Zvlášť jestli už má vaše dítě nepříjemnou zkušenost – zažili jste si spolu spirálu řevu – může být pro něj čas klíčový. Ztracená důvěra se někdy vrací pomaličku.

Jako by byla vystrašená, jestli ji zase někdo nezalehne.

A tak jestli zrovna nejde o život, dopřejte dítěti dostatek času, ať se u vás důvěra znova zabydlí. S ní vám pak totiž půjdou i další nepříjemné věci líp. (Třeba to kapání kapiček nebo stříhání nehtů.)

Nechte mu den, jestli ho potřebuje

Kolik času může dítě potřebovat a jak moc se vyplatí na něj netlačit, je krásně vidět v následujícím příběhu.

Maxíkovi (necelých 2,5 roku) jsem ze začátku vysvětlovala, jak to funguje, odsávala jsem názorně sobě a nechala ho, ať si hraje na doktora a odsává medvídkům. Takhle jsme to dělali celý den, před večerním kojením souhlasil, že to zkusí, aby se mu líp pilo mlíko.

Vůbec jsem na něj netlačila, došel k tomu sám a teď si odsává rád, ví, že mu to pomůže, smrkat moc nechce, a má taky rád ten proces přípravy – sám přichystá vysavač, sestaví si odsávačku, zapne vysavač a odsáváme. Máme tichý vysavač, tak se neboji.

U babičky je ale starý vysavač, který je hrozně hlučný, a tam se seknul, že odsávat nebude, že až doma (domů jsme jeli za 2 dny). Ptala jsem se, co by mu pomohlo, a on chvíli přemýšlel a pak řekl, že sluchátka, jako má pan bagrista, aby neslyšel rámus bagru :), se sluchátkama už to pak zvládl parádně :)

- Zuzana

Vidíte to? Jestli odsáváte s vysavačem, ten hluk může být pro dítě nepříjemný. Možná se neděsí odsávačky, ale vysavače?

Proto je důležitý i 3. krok. I když ne každé dítě ho nutně potřebuje. Některému stačí první dva kroky, aby už se nebálo. Ale někdy prostě pomůžou až protihluková sluchátka :)

Takže 3. krok:

Zjistěte, čeho se bojí

Jestli jste dítěti všechno vysvětili, ukázali a dali mu čas, a přesto se brání, zkuste přijít na to, co mu vadí, čeho se bojí?

Možná mu vadí hluk, jako Maxíkovi z minulého příběhu?
Nebo mu vadí, že u toho musí ležet? Nemohli byste odsávat vsedě?
Vadí mu, že je odsávačka studená? Můžete ji chvíli zahřát v ruce?
Anebo mu vadí, že ho luxujete vy? Nechce se odsávat sám?

To jsou některé z důvodů, na které rodiče přišli. Celkem časté.
A jak na ně přišli?

Většinou stačí se dítěte zeptat. A když vám nic neřekne, pomoct mu otázkou:

Co by ti pomohlo?

Protože v odpovědi na ni se často skrývá řešení. Nemusíte vědět, co přesně mu vadí. Stačí, když zjistíte, co by mu pomohlo.

Kolikrát je to něco, co by rodiče vůbec nenapadlo:

Naše Karolínka měla první rýmu někdy před prvním rokem. Tehdy jsem ještě nebyla v Nevýchově a všechny pokusy – „úplatky, přemlouvání, výhrůžky“ – na odsátí byly marné.
Vzhledem k tomu, že se vysavače bála i při luxování, tak jsem si s tím fakt nevěděla rady.

Po půl roce znovu rýma, ale tentokrát s Nevýchovným přístupem. Na výzvu – co by jí pomohlo – si vyskládala všechny plyšáky a „poučila je“, aby se dívali. Po akci jim hrdě nesla ukázat plnou odsávačku. Takže od té doby jsme to měly vždy s publikem a hlavně v klídku ;) Samotnou by mě něco takového asi nikdy nenapadlo… ještě, že se mám koho zeptat ;)

- Pavlína Ehlová

Bonus pro miminka. Abyste se spolu domluvili

A i když máte úplně malé miminko, zeptejte se ho. Vnímá vás, nezapomeňte. I když vám nic neodpoví ani neukáže, položte otázku a chvilku se dívejte.

Na co reaguje? Na zapnutí vysavače? Na přiblížení hadičky k nosu? Na to, když ho položíte na přebalovák? Nechce být radši u vás v náručí?

Často zjistíte, co mu vadí, i bez jeho přesné odpovědi – když se začnete ptát. Přitom je ale obrovsky důležitá ještě jedna věc. A vlastně bonusový 4. krok ke třem předešlým:

Věřte mu

Co to znamená?
Krásně to popsala Lucie, maminka maličkého Ríši (18m):

Odsávání soplíků bývalo u nás doslova šílené a plné slz z obou stran. AHA: Rýma už se u nás nerovná stres (z mé strany) a pláč (Ríša 18m). Aneb vše jde:

Když jsem konečně potlačila svoje předsudky (pro mě velká dřina), že Ríša při odsávání soplíků prostě bude brečet, protože je to nepříjemné, že je moc malý, nejde se domluvit, nebude určitě spolupracovat, musím mu držet ruce, jinak odsávání nezvládneme, a bla bla – v mojí hlavě – už to zvládáme, Nevýchovo, a to díky tobě, děkujeme :)

- Lucie Řeřuchová

Podobných „předsudků“ v nás někdy jede spousta, že? Nevěříme, že takhle malé děti umí spolupracovat. Nebo o tom ani nevíme. Nevěříme, že nám dokážou rozumět. Že to pochopí a nemusíme na ně lehnout a držet jim ruce.

A zase jsme u důvěry. Tentokrát důvěry v naše dítě.

Víte, všude píšou, dejte mu péči, dejte mu režim, dejte mu Vigantol… ale dejte mu důvěru??

Přitom důvěra je základní stavební kámen vztahu s dítětem. A všude tam, kde se s ním pereme, většinou chybí.

Ale všechny děti nejsou stejné

A vždycky je to takhle ideální, ptáte se, když čtete naše příběhy?

Ne. Někdy se prostě mámě nebo tátovi nepovede to s dítětem zvládnout na první dobrou, i když má nejlepší úmysly. Někdy to nemají bez pláče hned.

Ale pořád je rozdíl, jestli při odsávání budete s dítětem anebo na něm.

Podívejte:

... dcerka se bála, nechtěla si nosánek nechat odsát. Řekla jsem jí, ze vidím, že nechce odsávat, ale že se to udělat musí a že jí pomůžu (a chytla jsem ji).

Musela jsem ale vysavač nastavit na nejnižší výkon, dát odsávačku jen na kraj nosu a nesměla jsem jí nos odsávat vleže. Když dcerka pochopila, že jí odsávačka pomáhá, začala sama chodit a ukazovat, že chce nosánek odsát, mohla jsem zvýšit o půlku výkon.

Mnohem později jsme zjistili, že se bojí věcí, které vydávají hlasité zvuky, vyvolávají v ní paniku. Koupili jsme protihluková sluchátka, s nimi si hlučnou věc prohlédne, a když zjistí, co to je, přestane se bát.

- Tereza

Vidíte? I kdyby vám to hned nešlo, nemusí to znamenat neúspěch.
Jen zůstaňte spolu a hledejte, jak můžete svoje dítě podpořit. Tisíckrát se vám to vyplatí. Bude vám totiž věřit. A až to půjde, odváží se, uvidíte.

Držíme palce.
A moc děkujeme za všechny příběhy <3

Vaše Nevýchova

 

P.S. V klidu a s důvěrou spolu můžete zvládnout i uspávání, přebalování nebo jiné těžké situace, kde se teď s dítětem perete. Využijte zdarma našeho 5dílného Pomocníka mámy na mateřské a podívejte se jak. Budete koukat, co umí vaše miminko :)

Získat Pomocníka
Seriál pro mámy na mateřské zdarma

V 5dílném seriálu vám pomůžeme se lépe dorozumět s miminkem a zastavit kolotoč pláče a vyčerpání. Hned v 1. dílu začneme uspáváním. Pošleme vám ho na e-mail:

Svůj e-mail nám svěřilo už přes 759 000 rodičů.
Kdykoliv se můžete odhlásit.

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál:

Kurz Nevýchovy

Pomáhá se vztekáním, zlobením, neposlušností, stejně jako se sourozeneckými vztahy, hranicemi, nebo nezvladatelnými dětskými i rodičovskými emocemi.

Podívejte se, jak celý kurz funguje a s čím konkrétně může pomoct právě vám a vašim dětem. A jestli se vám Nevýchova líbí, využijte naši 14denní garanci a rovnou si ho vyzkoušejte:

Prohlédnout kurz

Jakou zkušenost s odsáváním nosu máte vy?